RS55
RS55

Vitamini

Vitamini su neophodni u odgoju svih ptica i povremeno se moraju davati. Jedni od najbitnijih vitamina za određen period odgoja su ovih pet vrsta, koje ćemo ukratko predstaviti.

 

 

 Oro-Digest 

 

Oropharma Oro-Digest je čistač crevnog trakta. Ovaj proizvod sprečava taloženje patogenih bakterija u crevima, obezbeđuje bolju doslednost stolice, promoviše higijenu gnezda i sprečava lepljenje perja oko stolice. U digestivnom traktu ptice, nalaze se bakterije koje su neophodne za dobro varenje. Kod zdrave ptice preovladavaju dobroćudne bakterije. Međutim, preovladanjem zdravstveno-štetnih bakterija, ptica dobija vodenu stolicu i posledično gube veliku količinu tečnosti i elektrolita. Upravljanjem antibiotikom ubijaju se ne samo loše, već i dobre bakterije. Oro-Digest se koristi kao probiotik, odnosno hrana za dobroćudni crevni trakt i takođe osigurava da se zloćudne bakterije više ne mogu taložiti na crevnom zidu, tako da se prirodni crevni trakt može oporaviti i varenje postati normalno.

 

Uputstvo za upotrebu:

 

1 kašičica (= 4 g) Oro-Digest na 100 g jajčane hrane. Ne rastvara se u vodi!
U svim slučajevima vodenog izmeta ili dijareje: davanje u trajanju od pet dana uzastopno.
Od odgajanja do samostalnog hranjenja mladih ptica.
U bilo koje vreme, kada su ptice izložene neuobičajenim stresnim situacijama.

U poslednja četiri dana pre učešća za izložbu.

 

Probi-Zyme

 

Oropharma Probi-Zime je kombinacija probiotika i digestivnih encima. Ovaj dodatak poboljšava crevni i digestivni trakt, gradi zdravu crevnu floru, obezbeđuje bolju probavu hrane i podstiče bolji crevni i digestivni trakt novorodjenih ptica. Probi-Zyme sadrži probiotike. To su dobroćudne bakterije koje su prisutne u crevima (i guši) ptice. Pored dobroćudnih bakterija, Probi-Zime sadrži specijalne encime koje pomažu boljem varenju hrane. Kada se ova dva sastojka daju u ovoj kombinaciji i u većoj dozi, obezbeđuje se optimalna probava. Probi-Zime je jedan od retkih proizvoda čija je koncentracija dobroćudnih bakterija zagarantovana.

 

Uputstvo za upotrebu:

1 kašičicu (= 1 g) na 100 g jajčane hrane, ili na 100 g NutriBird hrane za ručno hranjenje.
Dodajte Probi-Zyme u hranu neposredno pre hranjenja, (ovo će sprečiti da hrana postane lepljiva).
Mešajte uvek Probi-Zime zajedno sa Oro-Digest. Frukto-Oligosaharidi sadržani u Oro-Digest služe kao hranljivi sastojci za probiotike u Probi-Zyme.

 

Omni-Vit

Oropharma Omni-Vit je uravnotežena mešavina vitamina, amino kiselina i mikroelemenata. Ovaj dodatak se daje za optimalno stanje, bolje rezultate uzgajanja, optimalan razvoj mladih i u slučaju slabosti ili stresa. Omni-Vit pomaže u smanjenju otpornosti zbog infekcija. Vitamini, aminokiseline i mikroelementi su esencijalni nutrienti koji su neophodni za zdrav metabolizam. Kod težih napora, bolesti ili tokom rasta, unos ovih ključnih komponenti kroz ishranu može biti nedovoljan. U tom slučaju preporučuje se ovaj proizvod. Omni-Vit sadrži samo vitamine, aminokiseline i mikroelemente sa visokom bioraspoloživošću; Ovim se osigurava optimalno povećanje proteina u telu, što je osnovno za dobro odgajanje i fitnes.

 

Uputstvo za upotrebu:

1 kašičica (= 1 g) Omni-Vit na 250 ml vode, ili na 100 g jajčane hrane.
Tokom čitave godine, za održavanje optimalnog stanja, jednom nedeljno.
Tokom perioda parenja: dva puta nedeljno.
Kod oporavljanja posle bolesti: pet uzastopnih dana.
Nakon vakcinacije: tri uzastopna dana.

 

Ferti-Vit

Oropharma Ferti-Vit je uravnotežena mešavina vitamina, aminokiselina i mikroelementima, obogaćena vitaminom E. Za primenu u pripremi za uzgoj, za pesmu kanarinaca i divljih ptica, kao i za poremećaje polaganja jaja i plodnosti, ili umiranje u jajima. Ferti-Vit unapređuje plodnost. Tokom uzgoja, ptica ima posebnu potrebu za optimalnom kombinacijom vitamina, amino kiselina i mikroelementima. Esencijalni vitamin E, takođe nazvan vitamin za plodnost, važan je antioksidant. Kombinacija ovih sastojaka u Ferti-Vitu nije optimalna samo za uzgoj, već takođe povećava odbranu tela i doprinosi zaštiti srčanog i mišićnog tkiva.

 

Uputstvo za upotrebu:

1 kašičicu (= 1 g) Ferti-Vit na 250 ml vode, ili na 100 g jajčane hrane.
Tokom pripreme za uzgoj (3 do 4 nedelje), dok se ne položi prvo jaje: dnevno.
U sezoni takmičenja za kanarince ili divlje ptice: tri puta nedeljno.

 

Muta-Vit

Oropharma Muta-Vit je specijalna mešavina vitamina, amino kiselina i mikroelemenata, sa visokim sadržajem aminokiselina i biotina koji sadrže sumpor. Ovaj dodatak poboljšava perje, jača perje, štiti jetru i optimizuje metabolizam. Muta-Vit pomaže u sprečavanju produženog mitarenja. Mitar znači stres za pticu. U ovom trenutku je neophodan optimalan dodatak hrani. Sumporne aminokiseline u Muta-Vit igraju suštinsku ulogu u formiranju keratina, važnog materijala za perje i kožu. Biotin obezbeđuje dobar kvalitet keratina. Ovo obezbeđuje brz i lep mitar.

 

Uputstvo za upotrebu:

1 kašičica (= 1 g) Muta-Vit na 250 ml vode, ili na 100 g jajčane hrane.
Tokom mitara, za unapređenje lepšeg perja: tri puta nedeljno.
Tokom pripreme za izložbu: četiri dana uzastopno.
Nakon tretmana antibiotikom ili drugim lekovima: pet dana uzastopno.
Kod smanjenog apetita zbog lošeg metabolizma: tokom cele nedelje.

 

Seme čička (Silybum marianum)

 

Seme čička ima relativno čvrstu ljusku. Manje ptice, npr. Kanarinci jedva mogu da ga prelome, pa je zato potrebno izdrobiti ili samleti ga, pre nego što ga dodamo ishrani. Ima pozitivan utisak na jetru. U preventivnim terapijama za podršku jetre može se  koristiti samo u prahu koji se dodaje u meku hranu (jajčanu). Ne preporučuje se kao čaj, jer kompleks flavonoida u vodi teško izbija pa moramo računati na gubitak aktivnog sastojka od 90%.

 

Seme čička ima sadržaj ulja od oko 25-30%, što u proseku iznosi 60%
linolne kiseline i 30% uljane kiselina.
Sadržaj proteina je 20-25%.

 

Proklijalo seme

 

Veoma važan i neophodan dodatak ishrani za sve vrste ptica, pun vitamina i pravo je bogatstvo koje nesumljivo ima posebnu ulogu u odgoju ptica. Na slici je prikazano već proklijalo seme, spremno za ishranu naših ptica. Ova mešavina sadrži više vrsta semena koja je procentualno izbalansirana, sastavljena od veoma kvalitetnog semena za klijanje.

Morate imati na umu, ako se odlučite za ishranu proklijalim semenom, da posudje za klijanje posle svake upotrebe morate dobro oprati, kako bi ste izbegli pridržavanje klica koje nastaju tokom procesa klijanja. Za klijanje se koriste specijalne posude (Automat za klijanje), a može se koristiti npr. teglica sa poklopcem. Radi potrebnog kiseonka tokom klijanja, poklopac teglice se mora izbušiti na više mesta. Za uspešnu pripremu, predstavićemo vam kompletan proces klijanja.

 

1. Kao prvo, seme za klijanje stavljamo u jednu malu posudu i prelivamo ga vodom (500 ml). Tako  natopljeno seme ostavljamo da odstoji 4 do max. 6 sati.

 

2. Nakon max. 6 sati natapanja, prebacujemo ga u sito, koje ćemo pod mlazom vode isprati. Dovoljno je 1-2 minuta ispiranja uz često mešanje semena. Kada je seme isprano, potrebno ga je dobro iscediti od preostale vode u situ.

 

3. Iscedjeno seme prebacujemo u posudu za klijanje. Obratite pažnju da ne pretrpate posudu sa mnogo semena, kojem je potrebno dosta kiseonika tokom klijanja. Mali sloj semena je dovoljan. U suprotnosti, koristite više posuda, ako vam je potrebno više klijavog semena. Kada ste sve to obavili, ostavite posudu na sobnoj temperaturi da klija 24 sata, u zavisnosti do kvaliteta semena i duže. Prekontrolišite nakon par sati, ako je gornji sloj semena prilično suv, poprskajte ga malo vodom, ili promešajte svo seme i ostavite ga da klija dalje.

 

4. Kada je seme proklijalo, ponovo ga vadite i prebacujete u cediljku. Sada sledi najvažniji deo!!!

Tokom klijanja, što ćete i po samom semenu videti, nastaju takozvane gljivice koje su veoma štetne za ptice. Sada se seme što duže mora ispirati vodom, kako bih se te gljivice u potpunosti isprale. Nemojte žuriti sa ispiranjem, jer u suprotnosti ćete veoma naškoditi vašim pticama koje rezultira uginućem vaših ptica. Zato OPREZ!!! Radje ispirajte 2-3 minuta duže uz konstantno mešanje semena. Kada je seme u potpunosti isprano, treba ga dobro iscediti od preostale vode. Sada je proklijalo seme spremno za ishranu vaših ptica. Jajčanu hranu ovlažite sa proklijalim semenom, dobro promešajte i po želji dodajte narendanu jabuku, šargarepu ili brokoli. Vaše ptice će vam biti veoma zahvalne za ovakav obrok hrane, koji rezultira veoma zdravim i vitalnim pticama.

Druckversion | Sitemap
© timbrado-serbia.com