RS55
RS55

Timbrado Español

 

 

Pesma Timbradosa je veoma raznovrsna i puna varijacija, kao kod nijednog kanarinca pesme. Svaku turu peva kratko i kontinuirano je menja. Ture su sačinjene iz mnogih različitih tonova i kombinacija, što većinom zvuči kao da pevaju dve ptice istovremeno. Osnovno pravilo glasi:

 

“Sve što ima uticaj na muzičku vrednost pesme, mora biti pozitivno ocenjeno”.

“Sve što oštećuje muzičku vrednost pesme, mora biti negativno ocenjeno”.

 

Timbrado Español, kao što samo ime govori potiče iz Španije, tačnije sa Kanarskih ostrva. Umalo je nestao, jer su Španci tražili nešto "novo", pokušavajući dobiti nešto što je dolazilo iz drugih zemalja, kao što su to bili Harc Roleri i Malino kanarinci, čiji su praoci i bili Timbradosi. Osim toga, mnogi uzgajivači u Španiji počeli su sa uzgojem kanarinaca stasa (kovrdžavih), kao i sa kanarincima boje. Za Španjolce je to bilo nešto posebno, naročito u regionima Andaluzija i La Mancha. U severnoj Španiji, a naročito Katalanci, trudili su se da zadrže "primitivnu", čistu tj. zelenu, žutu, ili zeleno-žutu pticu. Ukrštanjem i pokušajima da dobiju novu rasu, došlo je do toga da je njihova pesma imala jako loš kvalitet. Naročito ukrštanje sa bojašima, kao i sa kanarincima stasa, nastale su ptice sa mnogo visokim tonovima, pa je prema tome ceo repertoar izgubio svoju vrednost. Melodija koju su posedovali, dobila je fundamentalnu promenu. Ova situacija je dugo trajala. Tek 1945. jedna mala grupa ljubitelja iz Madrida, pokrenula je rehabilitaciju Timbrado kanarinaca da time zaustavi negativan proces koji je bio započet. Zalaganjem i upornošću, po celoj Španiji, počela je potraga za rasnim Timbradosima, kojih je ostalo vrlo malo. Jose Clemente-Lillo, predsednik A.C.E., najstarijeg španskog udruženja, koji se tretira kao praotac Timbradosa, prezentovao je Timbradose 1950 god. u Španiji. Preko njega je 1953 god. na Svetskom takmičenju u Briselu, Timbrado dobio veliko priznanje. Jose Clemente-Lillo je takođe sudija u F.O.C.D.E., najveće Španske organizacije.

Španija kao zemlja porekla mnogih rasa kanarinaca, a naročito Timbradosa, je nacija koja i dan danas najviše ima i uzgaja Timbradose. Timbrado je internacionalno priznat sa strane C.O.M-a, i uzgaja se skoro u celom svetu.

Timbrado se i dalje nalazi u razvoju i perfekcionisanju svoje pesme. Na žalost, mnogi uzgajivači to rade neplanirano. Rezultat toga je "mnogo ptica bez ikakvog kvaliteta".

 

Opis pesme

Timbrado Español ima prirodnu pesmu, koja je najsličnija pesmi divljeg kanarinca, od koga on i potiče. Kvalitet pesme, formira se od pojedinačnih tura: visokih, dubokih, tvrdih i mekanih, glasnih i izrazito glasnih. Oceniti njegovu kratku i brzo otpevanu pesmu nije baš lako, ali to je za njega karakteristično, pa se baš to od njega i traži.

 

Što brže slede prelazi, pesma mu je mnogo vrednija. Sudijama ovo predstavlja veliku teškoću i zahteva strogu koncentraciju, jer takve ture nije lako oceniti.

 

 

Druckversion | Sitemap
© timbrado-serbia.com