RS55
RS55

Pravilnik o takmičarskim kavezima

Takmičarski kavezi, koriste se za takmičenje i trening svih vrsta kanarinaca pesme. Cilj ovakvih kaveza je da se ptice naviknu na manji prostor, da se što manje uznemiruju i ne gube energiju i da imaju mogućnost da bez ometanja ostalih ptica mogu da studiraju svoj repertoar pesme.  Sve ovo se može omogućiti takmičarskim kavezima gde su mladi mužijaci smešteni u transprterke i gde se međusobno ne mogu videti i samim tim ometati jedno drugog. Transporterka ima mogućnost da zamračimo ptice, tako što ćemo prednja vrata preklopiti do pola ili ih skroz zatvoriti.

Kada se ptice naviknu na takmičarske kaveze i kada počnu uveliko pevati, mora se izvršiti kontrola svake kolekcije, a to znači:

 

   a). Koja ptica kreće prva sa pesmom;

   b). Koja ptica je najbolja;

   c). Koja ptica je najglasnija;

 

Najbolja ptica se pakuje na vrh kolekcije.

Najglasnija ptica se postavlja na dno kolekcije

Ptica koja prva kreće sa pesmom, postavlja se na treće mesto, gledajući sa vrha kolekcije.

 

Potrebno je uočiti sve ove osobine i sastaviti kolekciju gde ću funkcionisati sve četiri ptice. Nekada ne ide sve po planu. Moguće je da najbolja ptica ne peva kada je na vrhu kolekcije, ali zato peva kada je na drugom ili trećem položaju, pa se ovakve stvari moraju isprobati sve dok ne napakujemo ptice onako kako njima najbolje odgovara i gde ću sve četiri ptice pevati, jer to je i svrha kolekcije da u toku ocenjivanja pevaju sve četiri ptice. U ovom slučaju nije bitno na kojem se mestu nalazi najbolja ptica iz kolekcije.

 

Ono što ne smemo raditi je, da se "najglasnija" ptica postavi na višlje mesto!!!

 

U tom slučaju, ona će njenom veoma glasnom pesmom "potisnuti" ptice ispod nje i te ptice neće zapevati. Zato najglasnija ptica mora ostati na poslednjem tj četvrtom mestu kolekcije. Naravno, treba obratiti i pažnju da se sve ptice sa pesmom uklapaju i da su iz istih linija. I harmonija kolekcije se dodatno boduje i veoma je važna kada sve četiri ptice zvuče isto, nego kada je reč o suprotnom.

 

Kompletan trening koji traje 4-6 nedelja, odvija se u takmičarskim kavezima. Nakon toga, ptice se na 2-3 dana premeštaju u druge kaveze ili volijeru, kako bih se malo razletele i imale mogućnost da se okupaju, a za to vreme mi ćemo oprati sve takmičarske kaveze i pripremiti ih za takmičenje. Ptice nakon 2-3 dana vraćamo u takmičarske kaveze i spremamo za odlazak na takmičenje. U svakoj kolekciji se mora znati broj alke pojedinjenih ptica, koja ptica sa kojim brojem je na kojem mestu i ta dokumenta se predaju komisiji.

 

  

 

 

 

 

 

 

Druckversion | Sitemap
© timbrado-serbia.com